Καλημέρα. 
Με αφορμή τα σχόλια που ακούγονται κατά καιρούς για διάφορα πρόσωπα δημόσια και μη, θέλω να πω κάτι για αυτά. Πηγαίνοντας από στόμα σε στόμα, παίρνουν διαστάσεις,  πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται σαν τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς. Το δηλητήριο λοιπόν γιατί δηλητήριο είναι, είναι το αγαπημένο παιχνίδι του μισόκαλου και μισάνθρωπου δαίμονα. Την σύνθεση του και την εφαρμογή του, την επιχείρησε με μεγάλη επιτυχία, στα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη  ζωή, απ την αρχή, στον Παράδεισο. Είπε στην Εύα τα γνωστά, με αποτέλεσμα το δηλητήριο να έρθει και στον Αδάμ, με συνέπεια την αποπομπή τους απ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Αυτό το αρχαίο κόλπο, το εφαρμόζει με μεγάλη ευκολία, γιατί έχουμε χάσει την αγνότητα μας εξ αιτίας της κοσμικής θεώρησης των πάντων, της απουσίας μυστηριακής ζωής και ουσιαστικής σχέσης με τον Θεό πατέρα, με αποτέλεσμα, τον σκοτασμό του νοός που οδηγεί με ευκολία στην παρανομία. Το δηλητήριο λοιπόν, που είναι ένα μάτσο από ανακρίβειες, ψέματα, κακίες, φθόνο, ζήλια, μικρότητες, το ρίχνει ο δαίμων στα υποχείρια του και στους αδαής, γνωστούς, φίλους, συγγενείς, γείτονες, πατριώτες και προοδευμένους χριστιανούς τους αποκαλουμένους ανθρώπους της εκκλησίας.
 Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο δεν πολυκαταλαβαίνω, δεν είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και φυσικά της εκκλησίας του; (για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ τους ομόδοξους ορθοδόξους χριστιανούς) τέλος πάντων. Χωρίς λόγο συνήθως,  κάποιος που είναι άσχετος με την αλήθεια και την κατάσταση της ζωής του αδελφού του, αρχίζει και σπέρνει ζιζάνια. Εμείς που έχουμε μέσα μας την πονηριά και την υποψία,( γιατί εκεί μέσα φωλιάζει το μικρόβιο, στις σάχλες, και τον εθισμό που δίνει η  ηδονή στα κουτσομπολιά,) ακούμε σαν χάνοι τα καταγγέλλοντα, από τον κακοήθη και άρρωστο από εμπάθεια << φίλο >>. Συνήθως, ενώ δεν υπάρχει καμιά αλήθεια και χωρίς να ψάξουμε να διασταυρώσουμε την σοβαροφάνεια της κατάστασης, βάζουμε και μείς λίγα παραπάνω για να έχει η κατηγόρια και κάτι από μας. Το πράγμα πηγαίνει από στόμα σε στόμα, μεγαλώνοντας κάθε φορά και η κατάληξη να είναι μια ιστορία σε μέγεθος βιβλίου και άντε να βρεις την άκρη του, πόσο μάλλον την αλήθεια. Αυτό είναι. Το στίγμα έχει δημιουργηθεί και άντε να αποδείξει ο άνθρωπος ότι δεν είναι κινέζος. Δεν βασιζόμαστε σε προσωπικές εκτιμήσεις, στη δική μας κρητική σκέψη και όπου υπάρχει τέτοια γνώμη, εύκολα αντικαθίσταται από το ψέμα γιατί όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλά κακεντρεχή σχόλια γύρω από το θέμα και είναι πιο εύκολο και διασκεδαστικό το  << θάψιμο >>.Να είμαστε καλά και να είμαστε προσεχτικοί και δύσκολοι στους σχολιασμούς, γιατί λοιδορούνται ανθρώπινες αξιοπρέπειες και χλευάζονται άδικα άνθρωποι για τις επιπολαιότητες κάποιων  κατά συνήθη<< σχολιαστών >> .
 Η ορθή στάση αδελφοί μου είναι: δεν ανοίγουμε τα αυτιά μας σε κάθε τι που ακούμε. Γιατί ανοίγοντας τα αυτιά, περνάει στο μυαλό, που χωρίς τις σωστές πνευματικές αντιστάσεις στους λογισμούς, από το μυαλό περνάει στην καρδιά και η καρδιά μολύνεται με τοξικά δηλητήρια που εξαϋλώνουν το παραμικρό ίχνος αγνότητας. Δηλαδή χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε γεμίσει την καρδιά μας με σκουπίδια, που την σκεπάζουν, χωρίς να αναπνέει το καθαρό οξυγόνο της χάριτος του διμιουργού της και μια καρδιά που δεν αναπνέει, γίνεται αναίσθητη, χωρίς αισθήματα, σκληρή. Μια καρδιά σκληρή χάνει την μακροθυμία της και την ελαστικότητα της στη συγχώρεση και μια καρδιά που δεν συγχωρεί, δεν αγαπά, δεν μοιράζεται, δεν υπηρετεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη,  πηγή της είναι ο Χριστός. Εγώ είμαι το φώς του κόσμου, η χάρις, η αλήθειαπρόδρομος μοναχός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο εξομολόγος, ο πνευματικός και ο γέροντας ή η γερόντισσα.

Στη μικρή μας την αυλή, χιόνι έπεσε πολύ, κοκκινίζει η μύτη μας, τρέχουμε στο σπίτι μας.

Πίστη και υπακοή.