Καλή Ανάσταση!





Καλή Ανάσταση. Το μεγαλύτερο δώρο του Θεού, είναι η αγάπη του για μας. Η ανιδιοτελής αγάπη του, που φανερώνεται με την θυσία. Εμείς έχουμε λίγο παρεξηγήσει την αγάπη. Νομίζουμε ότι αγάπη είναι να νοιαζόμαστε για τους άλλους, ή να μοιράζουμε αγκαλιές και χάδια τρυφερότητας. Σίγουρα είναι κι αυτά αλλά τις περισσότερες φορές αυτά συνοδεύονται με ανταποδοτικότητα. Είναι ένα είδος πακέτου όπως αυτά που μοιράζουν οι κυβερνήσεις ή οι επιχειρήσεις με τον συνδυασμό των πριμ. Σου κάνω αγκαλίτσες και φιλάκια γιατί θα σου ζητήσω κάτι… μαλαγανιά δηλαδή! Ουαί! Και αλλοίμονο αν δεν κάνουμε αυτό που μας ζητάνε. Και θα το πληρώσουμε! Το λιγότερο που θα εισπράξουμε είναι μούτρα, και να μην μας μιλάνε για κανένα μήνα. Όχι φίλοι μου. Ο Θεός δεν μας αγαπά με αυτόν τον τρόπο. Δεν μας είπε θα σας δώσω τον παράδεισο αλλά θα μου δώσετε αυτά. Τουναντίον μας έφτιαξε τον παράδεισο, μας είπε να τον απολαύσουμε και μας έδωσε την εντολή της νηστείας για να μας κάνει ελεύθερους. Αν θέλαμε, μέναμε στο πρόγραμμα, αν δεν θέλαμε, έτσι απλά φύγαμε. Εμείς με την φυγή μας, ταλαιπωρηθήκαμε καμιά 5500 χρόνια μέχρι να βρει ο Χριστός την Μαρία, αυτό το αγαθό και αγνό κορίτσι που δέχτηκε να τον γεννήσει και έτσι έχουμε την Παναγία μας που τόσο λατρεύουμε. Όμως η αγάπη του δεν τέλειωσε εκεί. Να ψάχνει για την κόρη που θα είναι τόσο αγνή, για να μπορέσει να γεννηθεί από τα σπλάχνα της. Σαρκώθηκε, μεγάλωσε, και μας έδωσε το ευαγγέλιό του, ένα οδηγό, για το πώς θα ξαναγυρίσουμε στον παράδεισο που είχε κλείσει από την εγκατάλειψη του από μας. Όμως το επίκεντρο της αγάπης του, είναι ότι ανέβηκε μόνος του στο σταυρό που φτιάξαμε με την κακία μας, για να δώσει την ζωή του, θυσία, στον γυρισμό μας στην πατρική οικία και στο δείπνο, που προσφέρθηκε ο ίδιος σαν λύτρο για την δική μας σωτηρία. Εμείς δώσαμε 30 αργύρια στον Ιούδα για να τον προδώσει και αυτός έχυσε το αίμα του για να μας εξαγοράσει απ την κατάρα του Άδου.  Αυτή! Είναι αγάπη. Χωρίς να ζητάς τίποτα, προσφέρεις. Δεν μας χρωστούσε τίποτα για τα λάθη μας. Δεν μας χρωστούσε τίποτα για να μας δώσει τόσα! Όπως λέει και ο υμνωδός λίγο πριν ψάλουμε το σήμερον κρεμάτε επί ξύλου: λαέ μου! Τι σου έφταιξα; Τους χωλούς, τους δαιμονισμένους, τους τυφλούς, τους αρρώστους σου γιάτρεψα και σύ, αντί για μάννα μου έδωσες χολή και αντί για νερό με πότισες με ξύδι. Έκατσε λοιπόν και τον παλουκώσαμε στον σταυρό, σαν το αρνάκι που σουβλίζουμε το Πάσχα. Ωραία ευγνωμοσύνη!. Αυτός βέβαια, χωρίς να το καταλάβει κανένας μας, Αναστήθηκε και με την Ανάσταση του, ξανάνοιξε ο δρόμος της επιστροφής στον παράδεισο και στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που, εκτός του ότι μας δείχνουν την Βασιλεία των ουρανών, μας δείχνει πως θα γίνουμε καλύτεροι και πιο ποιοτικοί άνθρωποι. Χωρίς πάθη κα αλαζονείες.
Σήμερα, στην 2η προφητεία του εσπερινού, διαβάζουμε: έστειλε ο Θεός τον Ιωνά να προφητεύσει στους Νινευίτες, τους κατοίκους της Νινευή, μιας πόλης της εποχής, ότι θα τους καταστρέψει, γιατί ο τρόπος που ζουν δεν είναι σύννομος με το θέλημα του. Εκείνοι, επί τρεις μέρες, νήστευαν και προσευχόντουσαν γονατιστοί, για να εξευμενίσουν το Θεό και να αλλάξει την απόφαση του. γράφει ότι και τα ζώα τους νήστεψαν. Ο Θεός όντως άλλαξε την απόφαση του μετά την μετάνοια που είδε. Ο Ιωνάς, που είχε καθίσει απέναντι απ την πόλη και παρακολουθούσε, στεναχωρήθηκε με το Θεό που άλλαξε την απόφαση του. ο Θεός είπε να γίνει μεγάλη ζέστη και μια κολοκύθα να του κάνει ίσκιο. Μετά είπε σε ένα σκουλήκι να αρχίσει να τρώει την κολοκύθα με αποτέλεσμα να ξεραθεί. Ό Ιωνάς στεναχωρήθηκε που ξεράθηκε η κολοκύθα και ο θεός του είπε. Εσύ στεναχωρήθηκες που ξεράθηκε η κολοκύθα, εγώ να μην στεναχωριέμαι με τους Νινευίτες που είχαν ξεφύγει; Δίδαγμα. Εμείς, δεν επαναστατούμε με βόμβες και απειλές, ούτε κάνουμε συμβόλαια με εκτελεστές να καθαρίσουν τους πολιτικούς και τους δεσποτάδες που δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις τους. Κάνουμε νηστείες, προσευχές και δεήσεις στον πανάγαθο, να αλλάξει τις αποφάσεις τους και όπως έλεγε ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος: Θέλετε να κάνουν αυτό οι κυβερνήτες; Στα γόνατα! Θέλετε να πετύχουν τα παιδιά σας στις εξετάσεις; Στα γόνατα! Να γίνουν καλά οι άρρωστοι μας; Στα γόνατα.
Ο Χριστός μας, που θα αναστηθεί σε λίγες ώρες, να αναστήσει τις καρδιές μας από το κώμα που έχουν πέσει, να τις κάνει ηλεκτροσόκ με την ζωοποιώ χάρη του, να αρχίσουν να λειτουργούν με αναστημένη θυσιαστική αγάπη χαρά και ευτυχία. Πρόδρομος μοναχός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο εξομολόγος, ο πνευματικός και ο γέροντας ή η γερόντισσα.

Στη μικρή μας την αυλή, χιόνι έπεσε πολύ, κοκκινίζει η μύτη μας, τρέχουμε στο σπίτι μας.

Πίστη και υπακοή.