Οι πνευματικοί, σαν μεσάζοντες στο θαύμα.







Κάποιος μου ζητά δανεικά. Δηλαδή να δανειστεί χρόνο για τον άνθρωπο του που είναι να ΄΄φύγει΄΄ Πάω στον πλούσιο φίλο μου και του μεταφέρω το αίτημα για το δάνειο. Εκείνος δίνει το δάνειο και έρχεται ο δανειζόμενος να μου δώσει τον τόκο απ το δάνειο. Δεν πρέπει να επιστρέψει το δάνειο με τον τόκο του στον φίλο μου; Μην το κάνουμε όπως οι τράπεζες που πρώτα παίρνουν τον τόκο και μετά μένει το κεφάλαιο και είσαι συνέχεια χρεωμένος!

Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν ανθρωπίνως,  άλυτα προβλήματα, ψάχνουν να βρουν που να στηριχθούν, έναν άνθρωπο να βοηθήσει. Δεν θα πω γι αυτούς που πάνε σε απατεώνες, αγύρτες και μάγους, αλλά για τους ανθρώπους του Χριστού. Στο ψάξιμο… και από διάφορες πηγές, βρίσκονται στο κατώφλι ενός πνευματικού ανθρώπου που έχει κάποια φήμη. Μετά από τις σχετικές προσευχές, λειτουργίες, παρακλήσεις, ο άρρωστος ώ! Του θαύματος επανέρχεται. Εμείς από ευγνωμοσύνη και ευχαρίστηση, τον ευχαριστούμε με πολύ θέρμη και κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα, κάνουν στην εκκλησία ή στο μοναστήρι μια δωρεά και εκεί τελειώνει το θέμα. Ίσως με κάποια χειρονομία όπως αυτή που περιέγραψα, να δώσαμε τον τόκο, χρωστάμε όμως το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο που δανειστήκαμε. Ίσως ήταν μια παράταση χρόνου του ανθρώπου μας, για να συνειδητοποιήσουμε το χαμό του. Ίσως ο χρόνος να ήταν μεγαλύτερος, ας πούμε 5-10 χρόνια ή και παραπάνω. Μπορεί να γιατρεύτηκε από μια ασθένεια ή να βρήκε δουλειά ή να πέρασε στις εξετάσεις. Πολλά ζητήματα και προβλήματα λύνονται με την Χάρη του Θεού. Εμείς όπως είπα, ευχαριστήσαμε τον άνθρωπο που μεσολάβησε στο Θεό με την παρρησία του, για το καλό που μας έκανε ο Θεός. Μας βοήθησε η παρρησία του, που την δημιούργησε με τον τρόπο ζωής του, τις στερήσεις του, τις κακουχίες που υπέστη για τη χάρη του, την καλοπέραση και τα ΄΄καλά΄΄ του κόσμου που αρνήθηκε  στο όνομα του. Στο Θεό που ενήργησε με τι ζωοποιώ Χάρη του που ανακαινιεί τα σύμπαντα τι δώσαμε; Δεν μπορούμε βέβαια να του δώσουμε τα χρόνια παράτασης που έδωσε στον άρρωστο μας. Ούτε να πάρουμε πίσω την ασθένεια του αγαπημένου μας που μας πήρε. Ούτε να δώσουμε πίσω τη δουλειά που μας βρήκε ή το τις οφειλές μας στα ταμεία, που μας έστειλε έναν άνθρωπο να μας βοηθήσει να τις ξεπληρώσουμε. Το δάνειο θα το ξεπληρώσουμε με την ζωή μας. Με την νέα ζωή μας. Την καινούρια και ανανεωμένη με την ελπίδα της Ανάστασης. Με τον πόθο, όταν μετοικήσουμε κάποια στιγμή και φύγουμε απ αυτόν τον κόσμο, να πάμε στα ουράνια παλάτια της Βασιλεία των ουρανών. Την έμπνευση αυτού του πόθου, υπηρετεί και εξυπηρετεί η παρρησία του διαμεσολαβητή και γι αυτό τον λόγο μας κάνει τα ΄΄χατήρια΄΄ ο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος Θεός. Για να καταλάβουμε ότι η ζωή που έχουμε δεν τελειώνει εδώ! Συνεχίζεται μετά τον θάνατο μας. Εκεί λοιπόν που θα πάμε να ζούμε ξένοιαστοι, χωρίς χρέη απ την εδώ ζωή μας, να μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά του παραδείσου που έφτιαξε ο Θεός για τα πλάσματα του. Ας είναι ευκαιρία, η θαυματουργική επέμβαση του Θεού στην ζωή της οικογένειας μας, για μετάνοια και αλλαγή πλεύσης, με επανείσοδο του καραβιού της ζωής μας, στην ασφάλεια του λιμανιού της σωτηρίας. Να μας έχει η Χάρις του Θεού καλά, με υγεία και ειρήνη να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Πρόδρομος μοναχός.

Σας γράφω το σχόλιο κάποιας φίλης που διάβασε το κείμενο πριν το δημοσιεύσω. Ο άνθρωπος, μόλις πάρει αυτό που ζητάει, όντως ξεχνά πολύ γρήγορα ...είμαι σύμφωνη, είναι η τραγική αλήθεια. Πάντως, ένας μεσάζοντας. καλό είναι να υπάρχει ...όλοι τον έχουν ανάγκη, απλά, δεν κατάλαβαν τι σημαίνει διαμεσολαβητής και μπερδεύτηκαν τα πνευματικά με τα κοινωνικά και θεολογικά .. πλήρης σύγχυση, γιατί δεν είχαν την τύχη της κατήχησης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο εξομολόγος, ο πνευματικός και ο γέροντας ή η γερόντισσα.

Στη μικρή μας την αυλή, χιόνι έπεσε πολύ, κοκκινίζει η μύτη μας, τρέχουμε στο σπίτι μας.

Πίστη και υπακοή.