Εγκλεισμός και εμβόλιο.



Χρόνια πολλά στους Λευτέρηδες και στις Ελευθερίες. Σήμερα του Αγ. Ελευθερίου, είμαστε ακόμη 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έγκλειστοι. Πινγκ πονγκ παίζουν οι πολιτικοί με τους δημοσιογράφους και τους λημοξιολόγους. Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα υπάρχει στον κόσμο, για το τι μέλει γενέσθαι.

Απ τη μια είναι η ελευθερία της μετακίνησης, το δικαίωμα στη δουλειά, στις σχέσεις με τους κοντινούς και απομακρυσμένους δικούς μας. Στην παιδεία, στην θρησκεία… όλα έχουν μπει στον πάγο και από απόσταση. Τίποτα δεν κινείται εκτός από κάποια επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την διατροφή του σώματος μας, της υγείας μας και των κατοικίδιων μας. Πρόσφατα άνοιξαν και άλλες δύο κατηγορίες που είναι για την ομορφιά, την περιποίηση και την μόρφωση μας και μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να δοθεί στην ΄΄κυκλοφορία΄΄ και κάτι ακόμη που το σκέφτονται, αλλά δεν είναι σίγουροι για τίποτα. Όλα θα εξαρτηθούν από τα νούμερα.

Απ την άλλη είναι η ασφάλεια, η υγεία, ο κίνδυνος του θανάτου.

Τα μέτρα εξ αιτίας της πρωτοφανούς πανδημίας πρέπει να στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις. Στην εξάλειψη της πανδημίας όσο πιο γρήγορα γίνεται και στον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων για την κοινωνία και τους πολίτες της, που δημιουργούνται απ τα μέτρα. δεν ξέρω τι λένε όλοι αυτοί που μας κυβερνούν και έχουν βήμα στην ενημέρωση, αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουν και βογγάνε. Και σωματικά και πνευματικά. Υπάρχουν επαγγέλματα που δεν έχουν πληγεί απ την ακινησία της οικονομίας (πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, κάποια ντελίβερυ και ιστοσελίδες) και υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σπίτια και νοικοκυριά που δεν έχουν τα στοιχειώδη, δεν έχουν για λογαριασμούς, ούτε καν στο πιάτο της τραπέζης και ψάχνουν στα συσσίτια και παντοπωλεία των φορέων και στις ευαισθησίες κάποιων πολιτών.

Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα γιατί μάλλον όλα αυτά στοχεύουν σ αυτό που φαίνεται. Το εμβόλιο. Θα ανοίξουν οι πόρτες της ελευθερίας απ τα δεινά μας, γι αυτούς που κάνουν το εμβόλιο και πάρουν την πιστοποίηση ότι το έχουν κάνει. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που κυβερνούν του λαούς, έχουν ΄΄ευαισθησίες΄΄. Δεν θέλουν με το ζόρι να εμβολιάσουν τον πληθυσμό. Σου δίνουν το δικαίωμα της επιλογής. Αν κάνεις το εμβόλιο θα συνεχίσεις να ζεις. Αν δεν το κάνεις θα είσαι κλεισμένος μέσα και δεν θα έχεις επαφή με κανέναν. Δεν θα σε σώζει ούτε η μάσκα…. ούτε η απόσταση….. που είναι τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Κάτι θα έχουν σκεφτεί για να αποδομίσουν την μάσκα και τις αποστάσεις. Τώρα τι έχει και τι δεν έχει αυτό το εμβόλιο που θέλουν να μας κάνουν;

θα πω αυτό που ενδιαφέρει εμάς του ορθοδόξους.

Θυμάστε τι γιορτάζουμε το πρώτο Σάββατο της σαρακοστής του Πάσχα; Μετά την καθαρή Δευτέρα το πρώτο Σάββατο; Το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος με τα κόλλυβα. Ο αυτοκράτορας ήθελε να μολύνει, να ανακατέψει τα φαγητά των Χριστιανών με ειδολόθυτα. Αυτά που προέρχονται απ τις θυσίες στα είδωλα. Για να μην αμαρτήσουν, έστω και εν αγνοία τους οι Χριστιανοί, φανερώθηκε στον πατριάρχη ο Άγιος Θεόδωρος, του αποκάλυψε το σχέδιο του αυτοκράτορα και του είπε τι να κάνει. Να βράσει κόλλυβα, δηλαδή στάρι και να αποφύγουν τα υπόλοιπα φαγητά που θα είναι μολυσμένα με τα ειδολόθυτα. Αυτό τι μας διδάσκει; Ότι ό,τι και να προσπαθήσουν να κάνουν εν αγνοία μας, ο Θεός θα μας φανερώσει με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει τα σχέδια τους και θα μας δείξει πώς να προστατευθούμε από τον δόλο αυτών που εργάζονται για την πνευματική μας εξαθλίωση και εξόντωση. Να έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στον Θεό που σημαίνει σιγουριά ότι δεν θα μας αφήσει απροστάτευτους και έρμαια στις επιθυμίες ΄΄κάποιων΄΄ που δεν ξέρουμε τα σχέδια τους και που αποσκοπούν, με πρόφαση την πανδημία του κορονοιού.

Τώρα το οξύμωρο είναι ότι στο όνομα της ελευθερίας θα δεχθούν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν για να συνεχίσουν να ζουν ελεύθερα. Πως είναι ελευθερία όταν για να ζεις ελεύθερος πρέπει να κάνεις τόσες θυσίες. Πρέπει να δουλεύεις για να έχεις χρήματα να ξοδεύεις για να αποκτάς τα αγαθά που σε κάνουν ολοένα και πιο δούλο της κατανάλωσης και αυτά που θυσιάζεις είναι τα ιδιαίτερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που βασίζονται στην πραγματική επικοινωνία και στις αληθινές σχέσεις. Επειδή χρειαζόμαστε όλο και πιο πολλά αγαθά για να ζούμε καλύτερα δεν έχουμε χρόνο ούτε για να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας να δούμε φίλους και τους γονείς μας που τους έχουμε κάνει μπάλες απ το γηροκομείο στο νοσοκομείο. Είμαστε τόσο τσιτωμένοι που ούτε τη μια αγάπη που εξ αιτίας της δημιουργήσαμε την οικογένεια δεν φροντίζουμε με αποτέλεσμα την αποξένωση τη δημιουργία τοιχών και τη φυγή σε νέες σχέσεις. Ελευθερία που χρειάζεται τόσες θυσίες για να υπάρχει, θυμίζει τον πόλεμο που για χάρη της ελευθερίας πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι. Τι σόι ελευθερία είναι αυτή, όταν δεν μπορείς να πάρεις μια ανάσα και δεν μπορείς στην ουσία να απολαύσεις τον ορατό κόσμο, αφού δεν μπορείς να σταματήσεις για να τον δεις! μπορείς να δεις το ωραίο φεγγάρι αν δεν είσαι ξύπνιος και έξω απ το σπίτι; μπορείς να θαυμάσεις τον κήπο με τα λουλούδια, αν δεν μπορείς να πας βόλτα στην εξοχή, να τα χαϊδέψεις και να τα μυρίσεις; Μήπως τελικά ελευθερία έχεις όταν χρειάζεσαι λιγότερα, με αποτέλεσμα όσα λιγότερα ΄΄αγαθά΄΄ έχεις και χρειάζεσαι, απολαμβάνεις περισσότερη ελευθερία; Δηλαδή αυτό που εμείς λέμε ελευθερία, είναι σκλαβιά και η πραγματική ελευθερία, δημιουργείται με όσο περισσότερη ανάγκη έχεις για λιγότερη εξάρτηση απ τον σημερινό κοσμικό τρόπο ζωής.            Όπως οι ασκητές που δεν είχαν ανάγκη από τίποτα και απολάμβαναν ολοκληρωτική ελευθερία χρόνου για να δοξάζουν το Θεό.

Να είστε καλά Πρόδρομος μοναχός.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο εξομολόγος, ο πνευματικός και ο γέροντας ή η γερόντισσα.

Στη μικρή μας την αυλή, χιόνι έπεσε πολύ, κοκκινίζει η μύτη μας, τρέχουμε στο σπίτι μας.

Πίστη και υπακοή.