Χριστός Ετέχθη εκ της Παρθένου


Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και καλό δωδεκαήμερο να περάσουμε.

Ο μεγάλος συναξαριστής κάθε μέρα του μηνός γράφει τον βίο των Αγίων που γιορτάζουν. Στις 25 Δεκεμβρίου εκτός από τα γνωστά για την γέννηση του Χριστού μας, περιγράφει και κάποια άλλα γεγονότα που δεν συμπεριελήφθησαν στα Ιερά Ευαγγέλια αλλά προέρχονται από την απόκρυφη παράδοση και κυρίως από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου. Όπως και στην περίπτωση του βίου της Παναγίας μας, πρέπει να θεωρηθούν περισσότερο ως πνευματικές ερμηνείες γεγονότων που παρουσιάζονται με αφηγηματική μορφή και λιγότερο ως αυστηρά ιστορικά γεγονότα.

Ο Καίσαρας Αύγουστος (30 π.Χ. – 14 μ.Χ.) ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, αφού υπέταξε όλους τους λαούς του γνωστού τότε κόσμου στην μονοκρατορία του, αποφάσισε να προβεί σε απογραφή των υπηκόων του, επιβάλλοντας ενότητα και αρμονία στους τόσους λαούς της απέραντης αυτοκρατορίας του. Το αυτοκρατορικό διάταγμα έφτασε στην Παλαιστίνη και επαλήθευσε την προφητεία (Μιχ.5,1) ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από την φυλή του Ιούδα στην Βηθλεέμ, γενέτειρα του βασιλιά Δαυίδ.

Ο Ιωσήφ που βρισκόταν με την Μαρία στην Ναζαρέτ, αναγκάστηκε να ξεκινήσει για την γενέτειρα των πατέρων του, την Βηθλεέμ παρά το προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης της συζύγου του.

Φθάνοντας, βρήκε πολύ πλήθος με αποτέλεσμα να μην βρει κατάλυμα και αναγκάσθηκαν να καταφύγουν λίγο έξω από την πόλη σε σπήλαιο που ήταν στάβλος για τα ζώα. Η Μαρία ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα της. Ο Ιωσήφ την έβαλε πάνω στα άχυρα και έτρεξε να βρει μαία. Στον δρόμο παρατήρησε ότι η φύση έμεινε ασάλευτη και ακίνητη σαν να καταλήφθηκε από δέος. Τα πετεινά του ουρανού έμειναν ακίνητα, άνθρωποι και ζώα πάγωσαν στη θέση τους, η ροή των υδάτων διεκόπη, αιφνίδια ανεστάλη διότι την στιγμή εκείνη το Αιώνιο εισέδυε στην καρδιά του χρόνου. Ο πρό αιώνων Θεός κατέστη παιδίον νέον εγκαινιάζοντας νέα διάσταση χρόνου και ιστορίας. Μετά την στιγμιαία διακοπή του χρόνου και της ιστορίας τα πάντα επανήλθαν στην φυσιολογική τους κατάσταση. Ο Ιωσήφ βρήκε μια μαία που ερχόταν από το βουνό και πηγαίνοντας την στο σπήλαιο της είπε ποια ήταν εκείνη που επρόκειτο να γεννήσει. Φθάνοντας όμως στο σπήλαιο δεν μπόρεσαν να εισέλθουν γιατί πυκνή νεφέλη το κάλυπτε και εμπόδιζε την είσοδο όπως τότε στο Σινά όταν ο Θεός παρουσιάσθηκε στον Μωυσή. Η μαία έπεσε με το πρόσωπο στη γη και φώναξε. Μεγαλυνθήτω η ψυχή μου σήμερον ότι οι οφθαλμοί μου είδον μέγα θαύμα. Εγεννήθη ο Σωτήρ του Ισραήλ. Η νεφέλη υψώθηκε δίνοντας τη θέση της σε απαστράπτων φως, που σιγά σιγά καταλάγιασε επιτρέποντας τους να εισέλθουν, βλέποντας την Παναγία καθισμένη δίπλα στην φάτνη, όπου είχε τοποθετήσει το βρέφος αφού προηγουμένως το εσπαργάνωσε. Ο Ιωσήφ θεωρούσε το θαύμα και εν σιωπή προσκυνούσε το βρέφος που κοιμόταν πάνω στο άχυρο της φάτνης ως τον Μεσσία τον προσδοκώμενον, τον οποίο προεπαγγέλλονταν οι προπάτορες του επί γενεές γενεών.

Ο παντοδύναμος Θεός και των πάντων δημιουργός γίνεται πλάσμα ταπεινό και ασθενές, γίνεται βρέφος ξένο και ανέστιο, δίχως ωστόσο να παύει να είναι Θεός άπειρος. Ο Λόγος του Θεού ΄΄επαχύνθη΄΄ δια της σαρκός και ενεδύθη την ανθρώπινη φύση ωσάν βασιλικό μανδύα. Εκείνος που το σύμπαν ολόκληρο δεν μπορεί να χωρέσει, ο καθήμενος επι του ουρανίου θρόνου απαύστως δοξολογούμενος από μυριάδες επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων, δέχεται να χωρέσει σε σπήλαιο στενό και σκοτεινό από όλους καταφρονούμενος. Ο εν μορφή Θεού υπάρχων ταπεινώνεται, εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος (Φιλ. 2, 7) ώστε δια της ταπεινώσεως Του να λυτρώσει τους πεπτωκότες.

Το υπέροχο αυτό θαύμα που επιτελείται στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, είναι η πλήρωση όλων των προφητειών που δόθηκαν στους προφήτες του Ισραήλ, η περάτωση πολλών αιώνων υπομονετικής προετοιμασίας την ανθρωπότητας από την εποχή του Δαυίδ, του Αβραάμ, του Νώε του Αδάμ. Το Μέγα μυστήριον της Σωτηρίας ημών, το σεσιγημένον και αποκεκρυμμένον εν Θεώ, στην άρρητη βουλή των Τριών Υποστάσεων της Αγίας Τριάδος προ καταβολής κόσμου (βλ. Ρωμ, 16μ 25 Ά Κορ, 2, 7 Εφ, 3, 5 Κολ, Ι, 26).

Να είστε καλά και να περάσουμε ένα ήσυχο δωδεκαήμερο με την προσμονή των Θεοφανίων. Πρόδρομος μοναχός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο εξομολόγος, ο πνευματικός και ο γέροντας ή η γερόντισσα.

Στη μικρή μας την αυλή, χιόνι έπεσε πολύ, κοκκινίζει η μύτη μας, τρέχουμε στο σπίτι μας.

Πίστη και υπακοή.